petervanpeetzen.punt.nl
Het Waarom is terug van weggeweest
 
 
Waarom is terug van weggeweest. Lange tijd was de vraag naar het waarom een no-go-zone en verboden gebied. Als communicatiemens heb ik erg veel te maken met interviews. Om tekst te kunnen maken en de redenen te presenteren waarom directies of bestuurders de dingen doen zoals ze die (willen) doen. Al snel werd mij duidelijk dat de macht van open vragen stellen, erg groot is.
 
Ik kan ze -na lang oefenen- minutenlang achter elkaar blijven stellen. Geweldig nuttig voor zakelijk en zeker ook persoonlijk gebruik. Eigenlijk jammer dat ze daar geen studievak van maken op scholen. Verplicht af te sluiten met een voldoende, anders mag u niet samenwerken en praten met andere mensen.
 
Van binnen of buiten
Ook bij het maken van bijvoorbeeld persberichten dien je te blijven bij die andere open vragen als: wie, welke, wanneer en het overbekende WAT. Maar raak niet aan het WAAROM. Het zoeken naar het waarom start een spel van verdediging en aanval, zo zegt men. En het doet een beroep op motieven en de fundamenten van je (on)zekerheden en je bestaan. Tijdens interviews zie je het gezicht bij mensen ter plekke en in een oogwenk veranderen. De vraag naar het waarom slaat keihard naar binnen, linea recta naar de ziel.
 
Direct is daarmee het tempo uit het gesprek en verzin je als vragensteller heel snel hoe je weer de oppervlakkiger weg op kunt van al die andere, veiliger open vragen. Het HOE van de dingen die we doen, is dan vaak een grens waar we ons al heel bekeken voelen. Het invullen van HOE is nog dagelijks een boeiende exercitie voor onderscheidend vermogen. Maar het is niet langer voldoende om te inspireren.
 
 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl